Möt Richard Persson, FK Besas huvudtränare

Möt Richard Persson, mannen som tog över under 2016 och som ska ta Besa till nya höjder och förvandla laget till en vinnarmaskin.

 


Berätta lite om dig själv.

- Richard Persson, 31 år gammal. Gift och har 2 barn. Född och uppvuxen i Landskrona. Har spelat fotboll sedan 5 års ålder i BoIS fram till att jag var 18 år, sedan tog det stopp. Har varit runt lite i lokala föreningar i Landskrona innan jag slutade spela helt.

Efter det gick jag över till att engagera mig som ledare då det alltid varit något intressant för mig. Jag kom in som assisterande tränare för BoIS P95 och kort därefter P94. Var sedan i Billeberga/Tågarps gemensamma ungdomslag. Efter det tog jag över Tågarps A-lag. Några år efter det som hamnade jag i Härslöv och numera FK Besa. 

Fotbollen är min stora passion.

Utöver det så jobbar jag på Västervångskolan.

 

Du lämnade Härslöv mitt under säsongen och kom till Besa som assisterande innan du fick huvudansvaret någon månad senare. Berätta hur övergången har känts.

- Ja, jag fick lämna Härslöv kort in på att säsongen startade och hade 2,5 år som var fantastiskt bra och lärorika. Är väldigt tacksam för både Tågarp och Härslöv som gav mig chansen att få vara ledare på seniornivå. Det har varit extremt givande på många sätt.

Jag fick en förfrågan därefter om att ansluta till Besa och assistera Pleurat (f.d. huvudtränare). Det lät väldigt intressant så det fanns inte mycket att tänka över. En bit in efter uppehållet för jag en förfrågan om att ta huvudansvaret då man valde att låta huvudtränaren gå och efter diskussioner med föreningen så valde jag att tacka ja.

 

Summera Besas säsong 2016 kort

- Nu kom jag in i klubben i slutet av maj så större delen av vårsäsongen var redan avklarad. Resultatmässigt var det inte bra och man hade problem med olika faktorer som gjorde att situationen var som den var. Efter uppehållet är det 8 matcher, 6 vinster och 2 kryss, så höstsäsongen är oerhört stark. Så man kan verkligen säga att det var 2 extrema kontraster kring vår/höstsäsongen även om det redan innan uppehållet började ske förändring i positiv bemärkelse.

 

Vad är dina samt klubbens mål inför nästa säsong?

- Klubbens målsättining 2016 var att säkra upp kontraktet men den målsättningen ändrades under uppehållet då ambitionen var att försöka knyta en kvalplats trots den dåliga inledningen. Till slut skiljde det åt 1 poäng mellan oss och Fortuna, vilket gjorde att de knep kvalplatsen, så visst svider det ännu.

Ser man till 2017 så har styrelsen varit tydliga med att målet är att Besa ska spela division 4 fotboll 2018 och jag är överens med styrelsen kring den biten.

Personliga mål är att såklart fortsätta utvecklas som ledare, pedagog och människa. Sen klart också utveckla den spelidé som vi tror på och utveckla spelarna på samtliga plan, även utanför.

 

4 nyförvärv redan veckan efter seriens slut, blir det fler att vänta?

- 4 nyförvärv är i hamn och vi har sagt att vi ser över eventuella tillskott men rekryteringsfasen är noggrann och det handlar inte bara om att hitta duktiga spelare, det är otroligt viktigt att dem fungerar och klaffar med övriga personer i truppen, så vi genomför den processen väldigt försiktigt. Det är egentligen väldigt få saker som behöver förändras när det gäller nya spelare.

 

Vad skiljer Besa från andra lag?

- Hmm. 

Jag har varit i fantastiskt duktiga lag tidigare med väldigt bra spelare men den potential och utvecklingsmöjlighet som finns bland spelarna i Besa är enorm! 

Det finns en stor passion för fotboll i truppen och kvalitén är fruktansvärt hög. Det handlar om att hitta rätt punkter att trycka på för att få spelarna maximalt motiverade och det är en härlig utmaning.

Sättet jag vill bedriva fotboll på passar med dem spelartyper som finns i Besa. Intelligensen på planen är oerhört hög. Om man bara kan få alla att acceptera och respektera den spelidé som vi vill förmedla så kommer detta bära riktigt långt, kort- och långsiktigt!